mustig-cowboygryta-med-hogrev-och-sidflask
Foto: Anette Rosvall

Mustig cowboygryta med högrev och sidfläsk

En variant på chili som du enkelt gör så stark eller mild du vill. En smakrik blandning av kött, bönor och padrones som passar perfekt med gräddfil och quesadillas – och gärna ett fylligt glas vin förstås.
Recept: Anette Rosvall
Det här behöver du

1,5 kg högrev av nöt 
200 gram rökt sidfläsk 
1 burk krossade tomater 
3 vitlöksklyftor
3 stycken gula lökar, hackade 
1-3 stycken röda chili (du bestämmer hur stark du vill ha din gryta)
1 tsk torkad chipotle chili 
1 tsk rökt paprikapulver 
2 msk tomatpuré
2 dl rödvin (eller vatten) 
1 förpackning vita stora bönor
2 stycken stora paprikor
200 gram piementos padrones
salt och peppar efter smak och behag

Serveras med gräddfil eller creme fraîche och gärna lite finhackad bladpersilja.

Så här gör du

Skär köttet i bitar och fräs det i omgångar i en stekpanna. Lägg de frästa bitarna i en rejäl ugnsfast gryta.

Fräs även lök och vitlök och vispa ur pannan med vin eller vatten och häll i det i grytan. Sedan fyller du på med resten av ingredienserna och låter grytan koka upp. Ställ den sedan i ugnen 150 grader i cirka 90 minuter eller tills högrevsbitarna faller isär. Kika då och då på grytan, rör om och fyll på med mer vätska om det skulle behövas.

Smaka av och servera med gräddfil och bröd. Du kan också göra quesadillas med tomatillos till om du är på det humöret.

Receptet hittar du här nedanför. 

Quesadillas

4-6 stycken flata bröd typ tortillas (jag använda pitabröd) 
25-50 gram ost per bröd
några matskedar salsa per bröd (du hittar recept på några varianter här
några matskedar syrad lök per bröd (receptet hittar du här

Lägg ost, salsa och syrad lök på ett av bröden. Lägg det andra ovanpå som lock. Lägg bröden som en pannkaka i en het torr stekpanna och låt det gå där tills osten smält. Dela mitt itu och ät till din chili. 

SPECIELLT UTVALT VIN TILL RECEPTET